Monday, April 18, 2011

Burung daun sayap biru

Lama sudah tidak update blog ni..  Layan jer burung ni (dalam kenangan)

video

Sunday, June 6, 2010

CROC ORI OR PIRATE

Kisah yang hangat sekarang ni. kat facebook sampai siap tukar lagi profile picture pasal kasut ni konon2nya mahu sedarkan masyarakat setempat berkenaan dengan haram pakai kasut crocs sebab ada kalimah Allah. Sebagai pencinta crocs memang agak was was nak pakai crocs lepas benda ni dah tersebar. Crocs ni senang nak pakai pg mana2, tahan lasak, boleh pakai pg kelas (btter than to wear a flip flop). So nak make sure kesahihan pasal crocs ni, i was thinking nak search kat google. I read a few blogs then i found this blog http://joegrimjow.blogspot.com/2010/05/kasut-crocs-haram-dipakai-kena-boikot.html.
Entri yang sgt bagus.

(Adapted from joegrimjow's blog)

ada 3 perbezaan yang nyata. kalau anda ada kasut crocs ni, boleh tengok sendiri dan compare, yang takde, masa nak beli boleh tengok.


ori


tak ori


1. mulut buaya atas ternganga dan mulut yg bawah (ori) ni tak terbuka sangat.
2. anak mata buaya atas tengok tengah padahal yang ori tengok ke bawah
3. walaupun lucu nak cakap, kat atas ada lubang hidung dan yang kat bawah (ori) takde lubang hidung

haaa!


ku yakin yg atas tu tak ori. takpun dah diedit oleh individu. kalau beli ori, takdenye macam tu. ku tengok, takde pon bentuk kalimah Allah ni. lagipun ku dah usha laman web crocs. sepanjang usha2 tadi memang takde kaitan dengan israel, yahudi apa. nama bapak pengkhianat islam memang takde dalam orgaisasi crocs ni. haiish, entah macam mana berita ni tersebar dengan luas. oh tidak pun dah tampal kat website dieorang....

1. Jangan sebar berita yang tak pasti, siasat dulu, internet kan ada
2. Jangan sensitif sangat, dari duk cari benda yang sama kalimah Allah ni, baik tengok pakaian yg kita pakai tu, tutup aurat ke tidak, yg tu memang terang perintah Allah soh tutup aurat. yang tu tak nak follow pulak kan? opssss (peace peace)
3. Beli yang ori, jangan beli yg cetak rompak


NASIHAT


status facebook ustaz hasrizal, lucu tapi mendalam maksudnya



Satu lagi point tambahan, kalau nak tengok harga crocs ni memang mahal, aku beli kat sini pon 42 pound (rm200 lebih kurang) kenapa mahal? sebab BERKUALITI. mahal pun orang pakai sebab BERKUALITI. benda tu kita kena ambik contoh dari crocs ni, kajian dieorang macam mana nak hasilkan crocs, memang rumit sebab tu BERKUALITI. kita pon kena hasilkan benda yang BERKUALITI barulah boleh tahan lama. haa, dah banyak dah ayat BERKUALITI yang keluar tu. hehe

Tak bermakna ku tak sensitif isu2 camni, cuma kadang2 tu jangan terlalu ekstrim sampai nak boikot tapi tak siasat betol2. main makan je apa yang dapat. jadilah masyarakat yang celik it, internet kan ada, google aje ;-) peace peace no war

Sunday, April 11, 2010